Tarta z malinami i kremem marscapone Uli

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Ciasto: 75g masła, 150 g mąki, szczypta soli, ½ łyżeczki cukru waniliowego, 50 g wody.

Rozgrzać piekarnik 190 C . Formę do tarty ew. tortownicę 28cm natłuścić i oprószyć mąką. Zarobić ciasto w mikserze, rozwałkować i wyłożyć tortownicę, nakłuć ciasto widelcem. Podpiec ok 20-25 min 190 C, potem wylać krem.

Krem: 250 g sera marscapone, 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki, 2 jajka, oraz maliny ok 30 dkg malin.
Zmiksować krótko ser z jajkami i mlekiem skondensowanym i delikatnie wylać na podpieczony spód. Piec ok 40 min temp 180 C, aż masa zastygnie. Wyjąć ciasto i ułożyć w miarę gęsto maliny. ( Przepis na Thermomix)