Sałatka na krakersach Marii Skrabacz

18 krakersów, 3 jajka,80 g sera salami,6 łyżek majonezu, 1 puszka tuńczyka w oleju śródziemnomorskim, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz.

Tuńczyka rozgniatamy razem z olejem. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ścieramy osobno białka i żółtka na drobnej tarce. Białka mieszamy z pozostałym majonezem i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek siekamy. Na płaskim talerzu układamy warstwami : 6 krakersów, ser z majonezem, następnie 6 krakersów i tuńczyk, 6 kolejne 6 krakersów i białka z majonezem. Na wierzch starte żółtka i szczypiorek. Sałatkę wkładamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły, a krakersy zmiękły.