Placek Słowak Heleny Kras

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Składniki ciasta: 50dkg mąki, 20 dkg cukru, 10dkg margaryny, 2 jajka, 4 łyżki miodu płynnego, 2 łyżeczki sody, ½ szkl kwaśnej śmietany.

Do mąki dodajemy cukier, miód, margarynę, sodę, śmietanę i jajka. Zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części i pieczemy w temp 180 C przez 20 min.

Masa I : 1kg jabłek uprażyć i do jeszcze ciepłych dać galaretkę cytrynową. Jeszcze ciepłe wyłożyć na I placek.

Masa II : 1 ½ szkl mleka, 8 dkg cukru, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka mąki kartoflanej, cukier waniliowy, 10 dkg masła.
W części mleka rozpuszczamy obie mąki. Resztę gotujemy z cukrem i gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Wykładamy jeszcze lekko ciepły na drugi placek i przykrywamy trzecim.
Przełożenie placek-masa jabłkowa-placek-krem budyniowy-placek. Na wierzch cukier puder lub dowolna polewa według uznania.