Placek bezowy Celiny

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Przygotować 2 szt wafla tortowego lub 2 cienkie biszkopty, 25dkg cukru, 1 cukier wanilinowy, 8 białek, 30 dkg mieszanki keksowej albo orzechów, 1 mleko skondensowane gotowane, ½ l śmietany 30%, 2 fixy do śmietany, 1 łyżeczka żelatyny, polewa czekoladowa albo czekolada gorzka.

Białka ubijamy na parze z cukrem aż będzie się „rwało” dodać mieszankę keksową, wykładamy po połowie masy na 2 wafle. Pieczemy 10-15 min w 120 C. Po wystudzeniu ubijamy śmietanę z fixami, dodajemy suchą żelatynę. Połowę dajemy na 1 blat waflowo-bezowy. Na ubitą śmietanę dajemy mleko skondensowane, następnie resztę śmietany i przykrywamy drugim blatem waflem do góry. Na wierzch polewa ew. posypać orzechami lub mieszanką.