Kotlet zapiekany „a la Tadek” Elżbiety Nędza

wpis w: Dania główne, Przepisy | 0

Składniki: 4 kotlety schabowe, 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia, 2 ziemniaki ugotowane, 10 dkg pieczarek usmażonych z cebulką, 4 plasterki sera żółtego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypiorek do posypania.

Kotlety ubić, doprawić obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć z obu stron. Na upieczone kotlety położyć ugotowane ziemniaki w plasterkach. Na to pieczarki i przykryć plastrem żółtego sera. Posypać majerankiem. Zapiec w piekarniku ok 15 minut 180 C. Posypać szczypiorkiem. Delikatnie polać sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku.