Ciasto Harataniec Heleny

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Ciasto: 3 szkl. Mąki, 25dkg masła lub margaryny, pół szkl.cukru, 4 żóltka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąkę i margarynę posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao i zarobić ciemne ciasto. Ciemne ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki. Jasne ciasto ułożyć na blaszce, posmarować powidłem i zetrzeć jedną część ciemnego ciasta.

Masa serowa: 0,5 kg sera, 4 jajka, 0,5 szkl.cukru, 0,5 kostki masła.
Ubić jajka na sztywno – odstawić. Utrzeć ser z cukrem, masłem i żółtkami, na końcu dodać pianę z białek i wyłożyć na ciemne ciasto.

Ciasto różowe: 4 białka, 4 łyżki cukry pudru, 1 kisiel czerwony.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijając na koniec dodać kisiel. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciemnego ciasta. Piec ok. 1 godz. , piekarnik nagrzać na 180o C