Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Renaty

wpis w: Dania główne, Przepisy | 0

Masa ziemniaczana: 1 kg ziemniaków obranych, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, 3 łyżki mąki,2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach z cebulami. Dodać ząbki czosnku posiekane i podsmażone z łyżeczką majeranku na maśle. Dodać drugą łyżeczkę majeranku, mąkę,sól i pieprz.

Masa z mięsa: Mięso mielone ½ kg, 1 jajko, mały pęczek pietruszki, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz.Można dodać 3-4 suszone śliwki drobno pokrojone.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, dodać bułkę tartą, pietruszkę posiekaną oraz doprawi solą i pieprzem.

Masę ziemniaczaną podzielić na 2 części. Wylać jedną do keksówki ( dłuższa, taka długość jak zwykłe brytfanki) na to położyć delikatnie mięso i przykryć drugą warstwą masy ziemniaczanej. Na wierzch położyć plasterki boczku. Piec ok 1 godz 180C pieczenie tradycyjne. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, aby lepiej się kroiło. Na drugi dzień dobrze smakują podsmażone kawałki z obu stron na patelni.

Polać sosem pieczarkowym lub innym. Podawać z buraczkami lub dowolną surówką.