Czekoladowa Rozkosz Agnieszki

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Upiec 2 biszkopty ciemne z 4 jaj (kakaowe)
Placek orzechowy:
7 białek, 2 szkl. orzechów posiekanych, 1 szkl cukru, 1 cukier waniliowy, 1łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki krupczatki, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu cukru i dodać resztę składników. Wyłożyć na brytfankę i piec dom godziny 180 C

I Masa czekoladowa:
1 szkl cukru pudru, 3 łyżki kakao, 9 łyżek mleka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka masła, ½ czekolady gorzkiej. Zagotować i ostudzić. Utrzeć 2 kostki masła ( może być masło i margaryna Kasia) dodać 5 żółtek i 3 łyżek alkoholu i utrzeć. Wrzucić pokrojoną w kawałki czekoladę gorzką. Wyłożyć na ciemny blat i przykryć plackiem orzechowym.

II Masa brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń, 1 ½ kostki masła, 1 budyń śmietankowy lub brzoskwiniowy, 1 łyżka mąki zwykłej, ½ szkl cukru. Sok z brzoskwiń odlać do naczynia i uzupełnić wodą aby było ½ litra. Z tego odlać pół szkl na rozrobienie budyniu z mąką. Ugotować budyń i ostudzić. Utrzeć masło z budyniem. Na koniec dodać brzoskwinie drobno pokrojone w kostkę. Wyłożyć na blat orzechowy i przykryć ciemnym biszkoptem. Wierzch można posmarować pozostawioną troszkę masą lub polać polewą czekoladową.