Ciasto z malinami Urszuli

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Składniki: 8 żółtek, 20 dkg cukru pudru, 20 dkg margaryny, 25 dkg mąki pszennej, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Beza: 4 białka ubić +20 dkg cukru+ 10 dkg płatków migdałowych.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dodać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na 2 blaszki, na jedno ciasto (wierzchnie) wyłożyć bezę i posypać migdałami. Drugie ciasto z bezą bez migdałów, piec 20 minut 170 następnie zmniejszyć temperaturę na 140 stopni i suszyć ciasto bezowe około 25 minut.
Masa: 0,5 l śmietany+2 łyżeczki cukru pudru + 3 łyżeczki żelatyny, 0,5 kg malin, 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl. wody. Rozpuścić galaretki i jeszcze do ciepłej dać mrożone maliny. Na to ubić śmietanę z cukrem dodać żelatynę (rozpuszczoną w 1/2szkl wrzącej wody), wyłożyć na galaretkę i przykryć ciastem z bezą i migdałami.

Przełożenie :- ciasto z bezą
-galaretka z malinami
-bita śmietana
-ciasto z bezą i migdałami