Ciasto ,,Słodka fantazja” Heleny

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Ciasto: 1 ½ szkl mąki, 3 jajka ( żółtka), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ kostki margaryny, 3 łyżki cukru.
Beza: 3 białka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywno dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku do 180 C ok 30-35 minut.

Mus owocowy: 1 kg truskawek ( mogą być mrożone, np. maliny wiśnie i inne owoce) galaretka truskawkowa, 3 łyżeczki żelatyny, cukier wg uznania. Truskawki zmiksować blenderem, dodać żelatynę, galaretkę, cukier i zagotować do rozpuszczenia. Odstawić do stężenia, ale nie całkowitego.

Masa: 600ml mleka, 2 budynie waniliowe- ugotować. 25 dkg masła utrzeć z ¾ szkl cukrui dodawać partiami budyń ( można dodać na koniec 100ml ajerkoniaku)

Dodatkowo: 4 paczki herbatników, 250 ml śmietanki 30%, galaretka truskawkowa, kawałek czekolady.
Ubić schłodzoną śmietankę 30%. galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Wlać lekko stężałą galaretkę do śmietanki i ubić.
Przełożenie: ciasto + mus + herbatniki + bita śmietana + na wierzch starta czekolada Smacznego!