Pysznotka Józefy

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Ciasto: 5 żóltek, 1 margaryna palma, niepełna szklanka cukru pudru, 0,5 kg maki tortowej,
2-3 łyżki śmietany, pół łyżeczki sody oczyszczonej ( rozpuścić w śmietanie), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy

Składniki posiekać, zagnieść i podzielić na 3 części. Dwa placki upiec, na trzeci surowy dać pianę i powoli upiec aby piana się wysuszyła.

Piana: 5 białek ubić z niepełną szklanką cukru i 1 łyżka mąki kartoflanej na koniec.
Placki po upieczeniu na ponczować, można rumem. Przełożyć masą.

Masa: 0,5 l mleka, ¾ szkl mleka, cukier waniliowy – zagotować, wcześniej 4 żółtka, 1 łyżka mąki kartoflanej i 1 maki pszennej ( czubate) zmiksować. Ugotować budyń i utrzeć z 30 dkg masła, dodać 2 łyżki masy krówkowej z puszki i trochę spirytusu.Przełożyć masą placki- placek z pianką na wierzch.