Grysikowiec Małgorzaty

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Ciasto: 60 dkg mąki, 4 łyżki miodu, 10 dkg margaryny, 20 dkg cukru pudru, 2 łyżeczki sody, 3 całe jaja, 3 łyżki kwaśnej śmietany. Ze składników zarobić ciasto i upiec 4 placki.

Masa: ¾ litra mleka, 5 czubatych łyżek grysiku, 3/4 szkl cukru kryształu – ugotować
1 kostka masła i 1 kostka margaryny palmy- utrzeć i powoli ucierać z masą grysikową i na koniec odrobinę olejku migdałowego.
Przekładamy placki, na 1 blat powidło lub dżem wiśniowy, lub porzeczkowy, a resztę masy na 2 kolejne. Można na wierzch trochę masy zostawić lub polewę. Można posypać orzechami lub czekoladą.