Szarlotka z pianką Barbary

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Ciasto: 3 szkl mąki , 11 dag cukru( pół szklanki cukru), 4 żółtka, 20 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat cytrynowy.

Ciasto bezowe: 4 białka, szczypta soli, szklanka cukru, budyń śmietankowy.

Masa jabłkowa: 1 kg jabłek winnych, łyżka soku z cytryny, łyżka wody, pół szkl cukru, kisiel cytrynowy.

Mąkę przesiać na stolnicy, dodać proszek do pieczenia, utarte żółtka z cukrem, posiekane masło, kilka kropel aromatu, i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji ¼ i ¾ i włożyć do lodówki na 30 min. jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i włożyć do garnka, wlać wodę i dusić na małym ogniu kilka minut, pod koniec wsypać cukier, odstawić do ostygnięcia ,następnie wsypać kisiel i wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec wsypać cukier. Delikatnie mieszając połączyć pianę z budyniem. Blaszkę wyłożyć papierem i wyłożyć z bokami blaszki większą część ciasta, nakłuć widelcem. Wyłożyć na to masę jabłkową, ciasto bezowe a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 stopni C ok 50 min.