Sernik z brzoskwiniami i galaretką Agnieszki

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Ciasto: 2 szkl. mąki, ½ szkl cukru pudru, ½kostki margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany. Zarobić ciasto
Ser: 1,2 kg sera białego 3xmielonego, ¾ kostki masła lub margaryny, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki grysiku, olejek pomarańczowy lub cytrynowy, 12 jajek, 2 lub półtora szkl cukru.

Utrzeć masło z żółtkami i cukrem dodać ser, budyń i resztę składników i ubite białka. Ciasto wyłożyć na blachę na to ½ puszki pokrojonych w plasterki brzoskwiń, na to ser i pieczemy przez godzinę 180 stopni. Na zimny sernik ubijamy 2 śnieżki z 2 tężejącymi galaretkami ( w 2 szkl wody) i wylewamy. Gdy masa zastygnie układamy pozostałe brzoskwinie i zalewamy 2 cytrynowymi galaretkami rozpuszczonymi wg przepisu.