Rolada faszerowana z mięsa mielonego Renaty

wpis w: Dania główne, Przepisy | 0

60 dkg mięsa mielonego,15 dkg marchewki, 15 dkg pieczarek, 15 dkg pora, 4 łyżki oleju, 2 jajka, trochę tartej bułki, 0,75 szkl mleka, 1 czerstwa bułka, sól, pieprz,1 ząbek czosnku.

Marchew, pieczarki i por pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać natkę pietruszki i ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zagnieść z jajkami, bułką i przyprawami. Na blacie ułożyć papier do pieczenia o długości większej jak brytfanka i posypać lekko bułką tartą. Wyłożyć na nim mięso i rozwałkować w prostokąt.( można mięso przykryć drugim mniejszym kawałkiem papieru to łatwiej rozłożyć mięso) na mięso wyłożyć farsz i z pomocą papieru zwinąć mięso dociskając w roladę. Formę posmarować tłuszczem ułożyć roladę i piec 1 godzinę 200 stopni. Polewać w trakcie pieczenia niewielką ilością oleju. Roladę pokroić w plastry i podawać z ziemniakami, ryżem lub można podać na zimno zamiast wędliny.