Tarta z kurczakiem i brokułami Wandy

wpis w: Dania główne, Przepisy | 0

Ciasto: ½ kg mąki ( może być pszenna , orkiszowa), 1 margaryna, 5 dkg drożdży, 3 łyżki śmietany kwaśnej, łyżeczka cukru, 2 całe jajka, szczypta soli. Drożdże, śmietanę i cukier wymieszać. Następnie mąkę i margarynę posiekać i zarobić ciasto z pozostałych składników. Dać na ok 1 godz. do lodówki. Proporcja na dwie zwykłe brytfanki.

Nadzienie: 2 piersi podwójne z kurczaka, 1 por, 3 marchewki, brokuł (może być mrożony),2 jajka, 1 łyżka oleju, 5 dkg sera żółtego, mała śmietana lub jogurt grecki, łyżka masła lub oliwy, sól i pieprz. Można proporcje nadzienia podwoić.

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć na maśle. Por kroimy na półplasterki (por można dzień wcześniej posiekać, posolić i zalać wodą), marchew zetrzeć i podsmażyć lekko. Gdy warzywa są aldente dodajemy kurczaka, przyprawiamy i podsmażamy do miękkości. Brokuły podzielić na różyczki i wrzucić na gotująca się osoloną wodę na 5 min. W małej misce roztrzepujemy jajko i łączymy je ze śmietaną i startym serem żółtym, można dodać pietruszkę, szczypiorek sól i pieprz. Ciasto wałkujemy na cienko i dajemy na blaszkę z tzw kołnierzem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 min w piekarniku. Następnie wyjmujemy i nakładamy nadzienie, układamy brokuły, wylewamy miksturę jajeczną i znów pieczemy 20-25 min na złoty kolor.