Szarlotka z bitą śmietaną i bezą Celiny

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

CIASTO KRUCHE: 4 żółtka 2,5 szkl mąki, 250g margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do piecz, 1 szkl cukru pudru, ok 2 łyżki śmietany.
Siekamy mąkę z margaryna, dodajemy resztę składników i zarobione ciasto dzielimy na 2 części. Chłodzimy ok 2g w lodowce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na wyłożone papierem blachy o wym. ok 36×20 pieczemy ok 175 stopni i pieczemy ok 10-15 min aby lekko zrumienić.
MASA JABŁKOWA: 1,3 kg jabłek, galaretka cytrynowa lub pomarańczowa. Jabłka zetrzeć na tarce i gotować chwile aż będą miękkie. Pod koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Masą przekładamy placki i chłodzimy.
BEZA: 4 białka, 300 g cukru, cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier
i cukier waniliowy i ubijamy, aż piana będzie sztywna. Piane dajemy na blachę. Suszymy w temp do 150 st. kiedy się przyrumieni skręcamy do 100st. i pieczemy ok 40 min. BITA ŚMIETANA: 500 ml śmietany 30%, 2 płaskie łyżeczki cukru pudru, 2 fixy do śmietany. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy fixy i chwile ubijamy. Bitą śmietanę dajemy na ciasto, a na wierzch bezę 🙂