Kostka Alpejska Celiny

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Biszkopt: 4 jajka, 1 szkl. cukru pudru, ½ szkl mąki tortowej, ½ szkl mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gorącej wody. Białka ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, następnie żółtka. Wsypać pozostałe składniki i na koniec gorącą wodę. Piec w 180 C ok 20-30 minut.
Krem 1: 1 ½ kostki masła utrzeć z 1 mlekiem skondensowanym ugotowanym, dodać odrobinę rumu lub ajerkoniaku oraz dodać 2 łyżeczki suchej żelatyny ( trzyma się lepiej zwłaszcza w lecie) krem wyłożyć na naponczowany blat. Na to ułożyć beziki ( z paczki 15 dkg odliczyć 30-35 bezików na wierzch ciasta,a pozostałe ułożyć)
Krem 2: ubić ½ śmietany kremówki z 2 fixami do śmietany i 2łyżeczkami suchej żelatyny. Zalać ułożone wcześniej beziki. Na wierzch ułożyć pozostałe bezy i posypać wszystko startą gorzką czekoladą.Kroić w kwadraty.