Snikers Agnieszki

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Upiec 2 ciemne biszkopty ( każdy z 4 jaj ),
BEZA: 6 białek, 1 szkl. cukru, 20 dkg posiekanych orzechów, 1 łyżka mąki krupczatki, 1 łyżka mąki kartoflanej,1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem, wymieszać z mąką, dodać orzechy i na końcu proszek i ocet. Piec ok 40 min w temp. 180 stopni.
MASA I: ½ l mleka, 5 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 mąki zwykłej,6 żółtek. Odlać pół szkl mleka, żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z pozostałymi składnikami i odlanym mlekiem. (Można ugotować kupny budyń z ½ szkl mleka i 1 łyżką maki zwykłej) Wlać do gotującego mleka i ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem.

MASA II: gotowa masa kajmakowa
Na ciemny biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie beza orzechowa, kajmak i ciemny biszkopt. Wierzch polać polewą i posypać dowolnie kokosem, orzechami lub płatkami migdałowymi.