Pycha Piernik ULi

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

0,5 kg marmolady twardej
20 dag margaryny
3 łyżki kakao
3 szkl mąki
1 i 1/2 szkl cukru kryształu
5 jaj, 5 łyżek śmietany
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody,
1 słoiczek powidła.

Margarynę utrzeć z cukrem dodawać marmoladę, potem kakao, żółtka, śmietanę oraz mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z 5 białek lekko wymieszać wyłożyć do blaszki i piec około 50 minut, potem ostudzony przeciąć na 3 blaty. Pierwszy przełożyć powidłem, a drugi masą. Wierzch ciasta obłożyć cienko masą i obsypać startą czekoladą.
Masa :
0,5 l śmietany 30 %
250g ser mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijać dodając cukier puder, dodać ser mascarpone lekko wymieszać.