Ciasto Styropian Heleny

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

CIASTO STYROPIAN HELENY
CIASTO: 3 szkl. mąki,2 łyżeczki pr do piecz, ½ szkl cukru, 1 kostka zimnego masła, 5 żółtek.
Ciasto siekamy i zagniatamy jak na kruszonkę. Dzielimy na pół i jedną połowę wysypujemy równo na blaszkę. Na wierzch wylewamy masę.

MASA: 1 kg gęstego jogurtu brzoskwiniowego ( można śmietanę 18%) , ½ szkl cukru pudru, 1 duży budyń śmietankowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dkg wiórków kokosowych.

Wymieszać jogurt z cukrem i pozostałymi składnikami. Ubić 5 białek z szczyptą soli i bardzo delikatnie mieszamy z masą jogurtową. Wylewamy na ciasto w blaszce. Na masę jogurtową wysypujemy garść borówek lub innych owoców wg uznania. Wierzch posypujemy drugą połową kruszonki. Piec w temp 160 stopni ok 1 godz. na złoty kolor.