Chleb z ziarnami Gosi

wpis w: Inne, Przepisy | 0

1kg mąki tortowej, ½ mąki ze słonecznikiem ( można kupić w MaX- Malinka), 20 dkg maki razowej pszennej, 2 łyźki soli, 3-4 łyżki łuskanego słonecznika,3-4 łyżki pestek dyni, 2 łyżki ziarna siemienia lnianego, 1 łyżka cukru, 10dkg drożdży, 1-1,2 litra ciepłej wody.

Cukier, drożdże i 600 ml wody zarobić zaczyn i czekać aż wyrośnie. Następnie wszystkie składniki wymieszać, zarobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie przełożyć do 3 form ,,keksówek” wysmarowanych tłuszczem. Odstawić aż wyrośnie.
Piec w tem 190 stopni ok ½ godz, potem podnieść temperaturę do 200-210 stopni.
Piec 1 godz 10 min. Spód ma być dobrze rumiany, nie sugerować się górą.