Sernik gotowany w cieście miodowym – Agnieszki

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Ciasto: 4 ½ szklanki mąki zwykłej, 15 dkg margaryny lub masła roztopionego,3 całe jajka, 3 łyżki roztopionego miodu sztucznego, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 ¼ szklanki cukru pudru. Zarobić i upiec 3 placki na ciemny kolor.
Ser: 1 kg sera, 1 szklanka cukru lub do smaku, 4 żółtka, 15 dkg masła lub margaryny, cukier waniliowy, ½ szklanki mleka, 2 lub 3 łyżki mąki kartoflanej.
Ser zmielić, wymieszać z masłem, cukrem i żółtkami, pozostawić na wolnym ogniu do zagotowania, ciągle mieszając. Następnie dodać rozmieszaną mąkę kartoflaną z mlekiem i zagotować. Gorącym serem przekładać placki, na wierzch polać polewą lub posmarować masą krówkową i posypać orzechami lub słonecznikiem.