Placek Niebiański – Wandzi

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

BISZKOPT z 6 jajek- pianę ubić z szczyptą soli, dodać 6 łyżek cukru zwykłego, ubić. Do żółtek dodać 1 łyżeczkę octu i dodać piany i ubijać. Dodać 6 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżkę mąki kartoflanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao. Upiec 20-25 min. 180 C

MASA SEROWA:0,50 kg sera 3xmielonego, 1/2 l. śmietany 30%, 8 łyżek cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, puszka brzoskwiń. Ubić śmietanę 30% z cukrem stopniowo dodawać ser i mieszać, brzoskwinie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i jak zacznie tężeć dodać do sera wraz z brzoskwiniami i wymieszać. Biszkopt wystudzić i napączować. Położyć na biszkopt masę serową.

MASA KAWOWA: 1/2 l. mleka, 4 saszetki cappucino orzechowe, 2 op. bitej śmietany, 5 łyżeczek żelatyny. Do gorącego mleka dać kawę cappucino, wymieszać dodać bita śmietanę i żelatynę wymieszać jak zacznie tężeć, położyć na ser i dać do lodówki. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.