Pierogi pieczone – Celinki

wpis w: Dania główne, Przepisy | 0

1 kg maki, 10 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1łyżeczka soli czosnkowej, ok 1 szkl. mleka, 1 jajko 3-4 łyżki oleju
Zrobić zaczyn -drożdże, cukier, sól i połowę mleka rozrobić i dodać ½ szklanki mąki ( jak gęsta śmietana) Jak wyrośnie to połączyć z resztą i zostawić do dalszego wyrośnięcia., potem zarobić ciasto.
Farsz I na ½ ciasta: brokuł obgotować w osolonej wodzie, pokroić dać na patelnię 3-4 ząbki czosnku i poddusić chwilę. Następnie dodać ok 3 łyżek ugotowanych ziemniaków, 3 łyżki sera białego i 1 cebulkę (w kostkę ) podsmażoną oraz pieprz i sól do smaku
Farsz II: 30 dkg mielonego, 1 duża cebula, ząbek czosnku, 5-6 pieczarek, dodać paprykę czerwona świeżą i mieloną oraz 2 marchewki starte, sól i pieprz do smaku. Wysmażyć aby nie było rzadkie i wyłożyć na ciasto i zlepić pieróg. Piec na patelni z dwóch stron po ok. 3-4 minuty z każdej lub w piekarniku ok 10 min z 1 strony 180 stopni . Posypać z tartym serem żółtym po przewróceniu. Farsz może być dowolny np. jak na pierogi ruskie, sosem czosnkowym, keczupem i do tego podać dowolną surówkę.
Sos: pół ogórka zielonego, 3-4 ząbki czosnku, po 2 łyżki śmietany i majonezu, serek łaciaty lub almette (czysty) pieprz cytrynowy. Ogórek zetrzeć, czosnek posiekać i wszystko wymieszać.