Pancerotty Italiano – Krystyny

wpis w: Dania główne, Przepisy | 0

Ciasto: 1kg mąki,
½ szklanki oliwy,
1 łyżka soli,
1 łyżka cukru,
½ kostki drożdży,
1 szkl. ciepłej wody,
1 szkl mleka, olej do smażenia
Nadzienie: 20 dkg szynki konserwowej, 25 dkg mozzarelli, ½ szkl sosu pomidorowego.

Drożdże i cukier rozrobić, po chwili wrzucić resztę składników i zarobić ciasto ( jak na drożdżówkę) pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie uformować wałek, pokroić na kawałki i rozwałkować placuszki ( o wielkości nie większej ja mały talerzyk deserowy ) Po rozwałkowaniu położyć na środek placuszka nadzienie- szynkę i mozzarellę pokroić w grubą kostkę i wymieszać z sosem pomidorowym i zakleić jak pieróg. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy kończy się robić ostatniego to pierwszy nadaje się do smażenia. Piec w głębokim oleju na złoty kolor.