Kiszona kapusta z mięsem – Celinki

wpis w: Dania główne, Przepisy | 0

1 kg kapusty kiszonej,
½ kg pieczarek,
½ cebuli,
0,70 kg mięsa ( schab , karkówka, żeberek- więcej ok 1,3 kg!)
Przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka słodka, przyprawa gyros lub do karkówki lub do żeberek

Kapustę kiszoną pokroić drobniutko ( jak bardzo kwaśna to wypłukać) ułożyć na spodzie brytfanki. Na kapustę wyłożyć mięso przyprawione, lekko rozbite i obsmażone. Pieczarki pokroić w plastry lekko obsmażyć i wyłożyć na mięso. Następnie wyłożyć cebulę lekko podsmażoną. Przykryć folią aluminiową i dusić ok 1 ½ godziny ( żeberka dłużej). Pokroić na porcje i nakładać łopatką.