Sernik z kawą – Celinki

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Ciasto:

  • 1,5 szklanka mąki,
  • 5 dkg cukru,
  • ½ kostki margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Zarobić i wyłożyć na blachę oraz posypać dobrze kawą mieloną. Na to wylać bezę orzechową.

Beza orzechowa:

5 białek ubić z 3 łyżkami cukru pudru dodać 15 dkg. mielonych orzechów wymieszanych z 1 łyżką bułki tartej. Wylać na surowe ciasto i posypać kawą mieloną na to wylać ser.

Ser:

  • 1 kg sera,
  • 2 szklanki mleka jeżeli ser wiejski (z wiaderka to 1 szklanka mleka!)
  • 2 jaja,
  • 4 żółtka,
  • 35 dkg cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej i 1 łyżka zwykłej.

Piec ok. 1godz do 1,20 temp ok. 180 stopni.

Masa kawowa: Z 0,5 litry mleka zostawić pół szklanki, pozostałe zagotować z 8-10 łyżek cukru. Do reszty mleka dodać 2 żółtka i wymieszać, następnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki zwykłej i ugotować budyń. Ostudzić utrzeć z 1 kostka masła na koniec dodać 3 łyżki capuccino i 1 łyżka kawy rozpuszczalnej. Wyłożyć na ser posypać startą czekoladą.