Dyniowe ciasto z żurawiną Basi

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cynamonu – pół łyżeczki imbiru – pół łyżeczki goździków
  • pół szklanki masła (0k.120g)
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (ćwiartkę białej zwykłej wódki oraz 3-4 całe laski wanilii (madagaskarska, bourbon, tahitian – każda odmiana ma swój specyficzny smak, mój ulubiony to madagaskarska). Laski przekrawamy wzdłuż i zalewamy wódką )
  • skórka z 1 pomarańczy
  • szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka pure z dyni (Miąższ wrzucić do malaksera, dolać odrobinę wody i miksuję na gładkie pure)
  • 1,5 szklanki świeżych żurawin (mogą być mrożone)

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek i sodę, sól i pozostałe przyprawy. W drugiej ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy esencję waniliową, jajka, sok i skórkę z pomarańczy oraz pure z dyni. Dokładnie mieszamy, po czym łączymy z mąką. Na koniec dodajemy żurawinę.

Pieczemy w 170 C około 60 minut. Ciasto będzie ciężkie i wilgotne przez co ustalenie czy skończyło się piec, może być trudne. Czasami trzeba wydłużyć czas pieczenia nawet do 70 minut.