Piernik staropolski – Babci Ludmiły

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Składniki:

  • 0,5 L miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • kostka margaryny (250g)
  • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 jajka, 3 łyżeczki sody, szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 lub 3 opakowania przypraw do piernika, bakalie
  • 2 łyżki kakao

Miód + cukier + margaryna – ogrzewamy w garnku do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka, sodę wymieszaną w mleku. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy bakalie.

Takie ciasto powinno stać 3 tygodnie (do 4) w chłodnym miejscu – w piwnicy, komórce itp. (W szklanym, emaliowanym, lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką). Po 3 tygodniach – upiec – 40 – 45 minut w 160- 180 C.

Upieczone ciasto powinno także poleżeć – 7-10 dni – aby zmiękło. (zawinąć w ściereczkę)

Można go przełożyć powidłami, masą orzechową, a na wierzch – lukier, lub polewa czekoladowa.