„Parzoki, pierogi- bułki- pączki- kluski- pyzy” na parze – Joanny

wpis w: Dania główne, Przepisy | 0

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • 2 opakowania gazy aptecznej (0,5m*0,5m)
  • bawełniany sznurek

Drożdże i cukier rozetrzyj palcami. Dodaj po łyżce mąki i ciepłego mleka. Wymieszaj ręką. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Kiedy zaczyn podwoi objętość, dodaj resztę mąki i mleka oraz jajka. Zagnieć ze składników elastyczne ciasto, a kiedy zacznie odchodzić od ręki, dodaj rozpuszczone masło i dobrze wbij je do ciasta. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto na pyzy podwoi objętość, przełóż je na oprószony mąką blat i delikatnie uformuj z niego owal o grubości ok. 4 cm. Szklanką wytnij z ciasta krążki. Ułóż krążki na blacie i przykryj ściereczką. Pozostaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

Do dużego garnka wlej wodę (do około połowy wysokości). Zawiąż na garnku podwójną warstwę gazy, mocno naciągnij i zabezpiecz sznurkiem. Nadmiar gazy przytnij nożyczkami, żeby się nie zajęła od palnika. Wodę doprowadź do wrzenia.

Kiedy pyzy urosną, ułóż je na gazie i przykryj głębokim naczyniem o tej samej średnicy co garnek (np. patelnią albo miską). Gotuj ok. 15 minut.