Kapusta włoska faszerowana mięsem – Babci Ludmiły

wpis w: Dania główne, Przepisy | 0

Składniki:

  • średniej wielkości kapusta włoska
  • cebula
  • do 0,5kg mięsa mielonego
  • jajko
  • 60g przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, tymianek, dużo koperku
  • kostka rosołowa lub vegeta

sos paprykowo-pomidorowy:

  • 100g przecieru pomidorowego
  • mała cebula
  • pół kubeczka śmietany
  • pół papryki
  • przyprawy

Kapustę włoską obgotowujemy w wodzie z kostka rosołową lub vegetą – 10 minut (gorącej, przyprawionej wody nie wylewamy) kapustę wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Podsmażamy pokrojona w kosteczkę cebulę, mieszamy z mięsem, jajkiem, przecierem pomidorowym i dużą ilością przypraw, zwłaszcza koperkiem i solą. aby nadać wyrazisty smak.

Delikatnie rozchylamy liście kapusty – powinna być dostatecznie obgotowana żeby było to możliwe i od środka zaczynając upychamy mięso pomiędzy liście, dociskając je do siebie. Jeżeli nie chce się całkiem zamknąć można jeden liść z zewnątrz urwać i użyć go przy ostatniej warstwie jako przykrywki. Następnie kapustę zawijamy w folię aluminiową
i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut w wywarze który został nam z obgotowywania.

Sos: Cebule obsmażamy z papryką, aż zmięknie, wrzucamy do blendera, dodajemy śmietanę i przecier pomidorowy oraz podlewamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji doprawiamy, chwilę dusimy. Można podawać też z sosem pieczarkowym.