Ciasto kukułka od Józefy

wpis w: Ciasta, ciasteczka, Przepisy | 0

Ciasto ciemne:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 1 i ½ łyżki czubatej proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao

Białka ubić, później powoli z cukrem. Następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtka, mąkę z proszkiem i kakao. Wyłożyć blaszkę papierem i delikatnie wylać ciasto. Piec ok. 25-30 minut w temp ok. 180 C

Ciasto jasne:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ½ szklanki maki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.

Wszystko jak wyżej.

Poncz: 1 ½ łyżki kawy rozpuszczalnej zalać ½ szkl wody, następnie 1 ½ łyżki cukru(może być bez) , 10 dkg gorzkiej czekolady 50ml rumu i 50ml wódki/ spirytusu.

Wszystko wymieszać można przygotować dzień wcześniej. Jeśli dla dzieci to bez alkoholu.

Masa:

  • 2 szklanki mleka, galaretka morelowa i cytrynowa (rozpuścić w ½ szklanki wody) ,
  • 2 bite śmietany śnieżki .

Ubić śnieżki ( każda osobno misce) z tężejącą galaretką.

Ciasto ciemne przekroić na 2 części. Następnie ciasto jasne pokroić na kwadraty (może być w kształcie i wielkości pudełka zapałek. Na ciasto ciemne wylać jedną masę śnieżkową na nią poukładać obok siebie kawałki ciasta jasnego. Między ,,fugi” polać ponczem i można po wierzchu. Na to wyłożyć drugą masę śnieżkową i przykryć ciastem ciemnym.

Na wierzch co kto woli polewa itp.